Internetdagarna och twitterväggen

I veckan som gick var det dags för Internetdagarna igen. Förra året hade jag det tveksamma nöjet att vara den som ansvarade för videosändningarna över webben och det gick åt helvete med det. Därför var det med yttersta glädje och tacksamhet jag överlät åt den alltid eminente och trevlige Björn Falkevik / SocialVideo att göra det i år. Och självklart gick det mycket bättre.

Men det fanns ju annat att göra på Internetdagarna. Förutom att hålla koll på webbarna, moderera ett seminarium om webbutveckling och vara allmänt trevlig och hjälpsam mot talare, besökare och medarbetare försökte jag ha lite koll på twitterflödet. Och ibland hettade det till lite, när några undrade varför vi inte visar twitterflödet på stora skärmar inne i konferenssalarna.

Flashback till 2009 när vi hade exakt samma diskussion, och jag försökte svara på exakt samma vis. Att vi faktiskt tänkt över saken men bestämt oss för att det får räcka med att visa flödet i hallen utanför konferensrummen, och att skälen är flera. Jag ska försöka sammanfatta dem här.

Skitsnacket bakom ryggen

Den som talar inför publik är troligen rätt nervös inför sitt framträdande. Jag vet att jag blir det, nästan oavsett storlek eller typ av publik. Och det står självklart fritt för var och en att kommentera framträdandet i valfri kanal. Twitter är en, och jag deltar gärna i den konversationen. Men för mig är Twitter under konferenser främst en “back channel”, dvs en inofficiell kanal där de invigda för en diskussion vid sidan om den officiella. Det är ju öppet för vem som helst att delta, särskilt när en konferens (som Internetdagarna) har en officiell hashtagg.

Men det betyder inte att man automatiskt ska “tvinga in” alla konferensdeltagare i diskussionen. En majoritet av konferensdeltagarna på Internetdagarna är inte Twittrare, eller väljer åtminstone att inte delta i diskussionerna på Twitter under konferensen. Och flera av dem tycker till och med att det är störande att ha flödet uppe på skärm samtidigt som en talare pratar, vilket vi fick höra förra året efter konferensen då en del av talarna på eget initiativ la upp flödet på projektorn under sina seminarier.

Det blir ofta en väldigt hård och kritisk ton på Twitter under en talares framförande. Nästan oavsett en talares kvalitet kommer delar av presentationen att sågas – om det inte är innehållet i talet så är det talarens röst, kläder, ålder eller utseende som behandlas. Och det är naturligt, eftersom Twitter har tonen av ett fikarum, skitsnacket som man håller över en kopp kaffe i korridoren. Men att ha det samtalet offentligt, och dessutom i ett format där alla i salen kan se vad som sägs om en talare samtidigt som denne inte har en chans att hänga med i samtalet, känns bara orättvist och rent av lite elakt.

Nu finns det ju de som menar att ett publikt och publicerat twitterflöde har motsatt effekt. Och det kan säkert stämma. Men jag har ännu inte sett några bevis på det.

Så – nu väntar jag på att få se lite goda exempel på konferenser där man visar twitterflödet bakom talarens rygg och där det inte sägs något negativt om talaren under tiden. Har du något sånt att visa mig?

/M;

10 thoughts on “Internetdagarna och twitterväggen”

 1. Jag följde inte #ind10 och kan därför inte kommentera vad som skrevs i det flödet, men ett färskt exempel på en välfungerande backchannel är i min mening den vi hade på Disruptive Code, #dcode, tidigare i höst. 

  Jag uppfattar det som att deltagarna är väl medvetna om  att föreläsaren rimligtvis inte kan följa och kommentera twitterflödet i realtid, men med en moderator som samlar upp de viktigaste diskussionerna till den efterföljande frågestunden kommer man enkelt runt detta.

  Kritiken mot att tonen kan bli hård låter i mina öron som det vanliga trötta argumentet mot allt deltagande i sociala medier. Visst leder transparensen till att även ogenomtänkta åsikter lyfts fram, men på det hela taget överväger fördelarna med möjligheten att följa övriga deltagares reflektioner och tankar. 

  1. Fast – det här handlar ju inte om huruvida twitterflödet ska vara publikt eller inte. Det är det ju, även om vi väljer att inte visa det inne i salen. Det kan väl inte vara en naturlag att alla kanaler ska finnas på plats, samtidigt?

   Jag tror att det finns en viss övertro och kärlek för Twitter hos oss som är väldigt aktiva. För den breda besökarskaran på Internetdagarna är Twitter inte intressant, åtminstone inte just nu. Och det kan till och med upplevas som störande.

   1. Jag kände direkt Disruptive Code som ett bra exempel på konferens där det fungerade bra.

    Jag tror det handlar om otroligt mycket om vilken konferens det är och vilka som är där.

    Sen Om man nu väljer att projicerade det kan man ju göra det så tror jag att det spelar stor roll hur man visar upp det. Hur nära/bakom/framför scenen osv.

 2. Men att Twitter uppfattas som störande av dem som inte uppskattar det är väl knappast ett argument för att gömma undan flödet, så att de slipper drabbas av modern kommunikationsteknik?

  Internetdagarna torde om något vara ett forum där man som deltagare får “stå ut med” att utsättas för just Internet. :)

  1. Kanske, fast jag tror inte att jag håller med till 100%.

   Om man redan följer flödet på sin dator/iPad/telefon, vad har det för värde att också ha flödet på väggen?

   Den stora anledningen till att vi alls har flödet på väggen på Internetdagarna är ju att berätta för den stora andelen icke-Twittrare att backchanneln finns.

   1. Helt enig. Det är nog det starkaste argumentet för att projicera twitterflödet i konferenslokalen och inte gömma undan det i foajén. “Alla ska med!” :)

 3. Jag har ett exempel på där publicerat twitterflöde hade just den motsatta effekten som Jocke nämde, dock är jag inte helt hundra på om det är argument för att placera det på scenen. Stora Bloggpriset som var i februari(?) körde paneler lite överallt i lokalen med det #taggade twitterflödet. Flera kommenterade att det fick dem att tänka till kring vad de faktiskt skrev, speciellt om andra deltagare. Något som man kanske kunde hoppas att man gjorde ändå ibland, samtidigt som den kritik som kommer fram på twitter kan var nyttig och öppna upp nya diskussioner.
  Att stå på scen med text flödande bakom sig där det plötsligt står något som får hela publiken att fnissa utan att man själv har någon koll vad det är kan vara bra argument för att inte ha flödet uppe. Iofs har mer än halva publiken flödet i datorn eller mobilen iaf kanske det är bättre att kunna vända sig om och förstå varför de fnissar eller harklar sig så…

  1. Ja, det är (för mig) ingen helt lätt fråga, för det finns mycket som talar för och det finns mycket som talar emot.

   En sak slår mig dock efter dagens debatt, och det är att många twittrare uppenbarligen tar Twitter och sociala medier på väldigt stort allvar. Och det säger jag utan att försöka förringa den inställningen.

   Det jag far efter är att “sociala medier” är viktiga för oss som är mitt i det, att det som sägs på Twitter är viktigt för oss och att det verkar självklart att alla ska in i det. Men jag är inte säker på att det är så.

   Det är inte så länge sen nästan alla trodde att hela Internet skulle in i Second Life för att kommunicera. Eller som alla trodde att Lunarstorm var det viktigaste som hänt det svenska Internet. På samma sätt ser jag Twitter och egentligen “sociala medier” som helhet. Jag tycker inte att det är nån större skillnad mot IRC eller för den delen gamla KOM-system eller ANSI-BBS:er när det gäller digital kommunikation. Och därför är jag inte heller så säker på att en backchannel på en konferens är så viktig att den ska upp på stortavla inför hela publiken, alltid.

 4. Hej!
  Jag har en positiv erfarenhet av en backchannel från konferensen Fokus2010. http://www.resurs.folkbildning.net/page/4078/fokus2010.htm, fungerade klockrent och jag tror att det åhörarna var måna om att visa på kraften i Twitter för de som inte hade sett/förstått mediet. Det var lite av poängen med konferensen också. Tyvärr har jag lika många negativa erfarenheter från att ha testat backchannels i klassrummet med gymnasieungdomar. Så det kanske beror på målgruppen.

  Jag dök in i en gammal tråd här, men ville bara dela med mig av en riktigt positiv upplevelse!

  /Pelle

Leave a Reply

Your email address will not be published.