Hur man misslyckas med distribution av digitala varor

Apple har släppt en ny version av sitt operativsystem, Mac OS X, kallat Snow Leopard. Jag som är varm anhängare av OS X ville självklart köpa en uppgradering för att installera på min arbetsmaskin. Eftersom allt som behövs för att installera det nya operativsystemet är en DVD-skiva från Apple borde det inte vara något problem att få tag i en. Döm så om min förvåning när jag anlände den lokala Mac-nasaren på Södermalm i Stockholm och fick höra att “Snow Leopard är slut”.

Slut? Hur tar en digital vara slut? Det går ju att kopiera den i oändlighet. Men här ser vi begränsningarna i påtvingad fysisk distribution av något som borde vara digitalt. Det finns ingen brist på DVD-material i världen, så en brist på installationsskivor borde vara rent logistiskt framkallad, dvs antingen har Apple inte tillverkat tillräckligt många eller så har grossisten/återförsäljaren inte tillräckligt i lager för att täcka behovet.

Men varför är det så? Det handlar om en några gigabyte stor fil som ska distribueras. Man skulle kunna tänka sig att Apple sålde filen till mig och jag fick ladda ner den själv och bränna, så slapp man distributionen. Man skulle också kunna tänka sig att återförsäljaren har en egen brännare och får licens från Apple att bränna hur många skivor som helst,  bara de höll koll på antalet och betalade per skiva.

Antalet lösningar är många, men den allra sämsta lösningen måste vara den man har valt – att endast distribuera färdigtryckta skivor från en fabrik någonstans.

/M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.