The Mobile Homes – Today Is Your Lucky Day

Först en anekdot. Min vän Anders jobbade en gång i tiden på Deluxe Music, en av Stockholms största musikaffärer när en av bröderna Brun kom in för att handla något. Det här var säkert när vi var runt 16-18 år, och The Mobile Homes var redan idoler för oss. Men det Anders minns av mötet i musikaffären är att han tyckte att bandmedlemmen var så gammal, ja rent av en gubbe! Jag räknar baklänges och inser att “gubben” i fråga måste ha varit runt 25 år gammal, och inser samtidigt att The Mobile Homes har hållit på med sin synthmusik i hela mitt medvetna liv.

Ja, samma dag som Depeche Mode släppte sitt senaste studioalbum, Sounds Of The Universe som jag är väldigt besviken på släppte svenska veteranerna The Mobile Homes sin nya skiva, Today Is Your Lucky Day, som sammanfaller med bandets 25-årsjubileum.

The Mobile Homes är ett av Sveriges minst kända “stora” band, mest på grund av att de ägnat nästan hela sin karriär åt att göra samma sak – riktigt bra synthpop som man måste vara lite insatt i för att gilla. Den senaste skivan är fruktansvärt imponerande, om inte annat än för att de låter som… sig själva, efter 25 år. De flesta band skulle ha upplösts, återförenats, bytt spår (TMH provade visserligen att göra en gitarrbaserad popskiva, men gav klokt nog snabbt upp det spåret) och gett upp vid det här laget, men syntharna från Sätra fortsätter oförtretet och gör det riktigt, riktigt bra.

Faktum är att jag tycker att den här skivan är så mycket bättre än Depeche Modes senaste skiva att Martin Gore och Dave Gahan borde sätta sig på ett plan till Sverige och genast böna och be om att få bli producerade av firma Erkendal, Brun och Liliefeldt, som tillsammans medSami Sirviö och Christian Falk gjort den ultimata synthplattan för år 2009.

Minimala skivbolaget Megahype var enda stället jag kunde få tag i skivan, som jag beställde över nätet och fick levererat i ett kuvert nån dag senare. ?r det något TMH skulle tjäna på att göra annorlunda är det kanske distributionen. På Pet Sounds i Stockholm (som åtminstone förr i världen var synthmeckat i stan) som väl får anses som en av de mest välsorterade skivhandlarna i landet visste man knappt att skivan fanns ute, och när man väl fått reda på att den fanns hade man ingen aning om hur man skulle kunna beställa den.

Nåväl, på This Is Your Lucky Day samsas rena bombastiska synthdängor som “I’m phoning a friend and he says that”, som med sin risiga engelska placerar The Mobile Homes precis där de hör hemma och det är som att de senaste femton åren aldrig passerat, med “I give you” som är en modernare, minimalistisk version av synthpop som låter riktigt, riktigt modern.

“All I need is everything” är den snyggaste låten på skivan. Välproducerat och vibrerande – flytande och bastant på samma gång låter det som att TMH har hittat ett sound som håller i 25 år till. Blandningen av feta analogsynthar och krispiga FM-ljud gör att det är renlärig synth, utan att det någonsin blir pastisch. En svår konst för de flesta i genren.

Kort sagt, det är hatten av för The Mobile Homes som visar att gammal ibland är äldst.

/M;

One thought on “The Mobile Homes – Today Is Your Lucky Day”

Leave a Reply

Your email address will not be published.