Varför är jag obetald betatestare?

Jag har en ny teve från Samsung. Sedan den dag jag köpte den har den inte fungerat som den ska. Trots att den såldes i butik med en stor Com Hem-logotyp på sig för att den ska vara kompatibel med Com Hems digitaltevenät vill det sig inte.

Upprepade samtal till Samsungs support, e-post till samma support, arga trådar på diverse Internetforum och en hel del frustration senare kvarstår problemet, även om jag äntligen fått löfte om en supporttekniker som ska komma och testa teven hemma hos mig.

Jag har en Internetradio som kan lyssna på nätströmmar från hela världen. Sedan den dag jag köpte den har den inte fungerat som den ska. Här finns ingen direkt support att kontakta eftersom detta är något mer av en entusiastprodukt, men lik förbannat får jag sitta och rota i nätforum och leta tips för att få det att funka som det ska.

Jag anar en oroande trend. Konsumenter har blivit vana vid att agera obetalda betatestare åt företag. Det kanske började på datorsidan där det är vardag att program inte klarar av det de lovar när de släpps, utan man får vänta på “version 1.1” innan man kan börja lita på funktionaliteten.

Men när det gäller hårdvara har problemet spritt sig till den inbyggda mjukvara som sitter i alla moderna prylar, “firmware” som måste uppdateras titt som tätt är ett gissel, särskilt om uppdateringarna inte innehåller nya funktioner som är roliga och gratis, utan buggfixar som rättar till fel som aldrig skulle ha funnits med i produkten från början.

Hur vägrar man att vara betatestare åt företag? Och hur kan man vara säker på att en produkt man köper till fullpris i affären verkligen håller vad den lovar? Det bästa man kan göra för tillfället är att läsa på ordentligt på nätet innan man köper något. Gör mängder av Googlesökningar på produktens namn, tillverkarens namn och modellbeteckningar för att se om du hittar en eller flera forumtrådar om problem innan du handlar.

/M;

4 thoughts on “Varför är jag obetald betatestare?”

 1. Enda sättet att slippa är nog att ställa sig längst bak i ledet och glömma entusiastprodukterna helt, bara köpa riktigt beprövade grejer. Typ svartvit TV, gengasdriven bil och vedeldad kösspis.

 2. Ha, det vore ju en tanke!

  Men en fjärde generationens plasmateve från Samsung är väl ändå ingen entusiastprodukt? Fast å andra sidan var det väl första generationen som hade inbyggd DVB-C för Com Hem…

  /M;

 3. Hej, ang. din kommentar på gern.se ang. exportera / importera funktionen för bloggar.

  Det är ett känt problem (att datum försvinner + felmeddelande) som ligger i att man har taggar inom “entrybody”.
  Scriptet uppdateras just nu för att få bukt med detta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.