Ytterligare försök att missleda opinionen

Centern börjar vackla, och funderar nu på att ändra IPRED-lagförslaget så att de privatpersoner som löper risk att få sina personuppgifter utlämnade till storbolagen för en rent-a-cop-liknande polisaktion ska få ett varningsbrev först.

?terigen visar man att man antingen inte VILL förstå varför vi är upprörda eller lagförslaget, eller att man inte KAN förstå.

Jag bryr mig inte om ifall jag får ett varningsbrev eller inte – problemet är att ni vill lämna ut mina personuppgifter till ett företag, utan mitt medgivande, och detta bara för att de misstänker att jag begått något slags brott. De behöver bara presentera “bevis” i form av t.ex. en skärmdump eller en logg. Något som är så lätt att förfalska att det aldrig borde godkännas i nån som helst rättegång.

Varför dansar politikerna runt pudelns kärna? Varför vågar man inte prata om rättssäkerhet och personlig integritet, utan envisas med att prata om frågan som om det bara gällde att stoppa finniga tonåringar från att “stjäla” musik?

En gång till då, så till och med Centern förstår:

Debattens vågår går höga på Internet och även i gammalmedia. Många tror att frågan gäller huruvida det ska vara tillåtet att ladda ner musik och film via fildelningsnätverk eller inte. Men det gör den ju inte. Den stora frågan är vilka som ska få hantera känsliga personuppgifter. Vem ska ha kontrollen över vilken information som lämnas ut, och till vem?

Vi kan gärna ta debatten om fildelning också, men det måste vi göra separat från denna fråga, för annars riskerar den att dränka den verkliga problematiken – att stenrika mediebolag får en gräddfil i svenskt rättsväsende.

/M;

3 thoughts on “Ytterligare försök att missleda opinionen”

 1. ?r problemet att privata intressen får tillgång till uppgifterna eller att mediebolagen är stenrika?

  Hur var det med att hålla isär frågorna? :P

 2. Problemet är att privata intressen får agera rättsväsende.

  Men jag har ju svårt att tro att det är vilka privata intressen som helst som kan driva fram en sån här lagändring. Om det inte handlade om väldigt mycket pengar skulle knappast lagförslaget komma fram alls.

  Tror du att det här förslaget har tillkommit p.g.a. regeringens starka tro på upphovsrätt eller p.g.a. att starka särintressen utövat lobbyverksamhet under lång tid?

  /M;

 3. Och vilka garantier finns egentligen för att insamlade uppgifter inte används i andra syften?
  Kan tänka mig scenariot där jag får en massa personliga erbjudanden om musik och film jag borde köpa eftersom jag laddat ned filmen ditt-och-datt och skivan si-och-så hemskickade istället för ett trevligt brev där man kräver mig på pengar…

Leave a Reply

Your email address will not be published.