Vaddå, är festen slut redan?

SvD har en riktigt festlig uppsättning artiklar på nätet idag:

Modehaussen över – butiker i konkurs

och

Finanskrisen kommer till Sverige

samt

Bolånekris kan komma till Sverige

Det känns nästan otroligt att det bara gått några månader sedan en näst intill enig kör av ekonomer och förstå-sig-påare stod och bräkte raka motsatsen i alla svenska medier. Likheterna med Bagdad-Bob är slående: “Nej, här finns ingen kris. Vi har inte samma känslighet som de amerikanska bankerna. Den svenska kreditmarknadens tålighet är god. Bostadsmarknaden är ingen bubbla.”

Jag tycker uppriktigt synd om de som satt sig i en svår ekonomisk sits – medvetet eller inte. I många fall har det inte funnits många alternativ till att belåna sig och sin familj upp över öronen om man vill bo i Stockholm – så ser vår bostadsmarknad tyvärr ut. Men det måste gå att göra detta bättre, och minska riskerna för både bankernas aktieägare och privata låntagare.

Varför har banker och kreditinstitut under en tid godkänt bolån på 100% av en bostadsrätts marknadsvärde? I mina ögon är 90% och 100% belåning en stor anledning till att priserna på bostäder har skenat under en lång tid. Om man inte behöver stoppa in en krona av eget kapital i en ny villa eller bostadsrätt är det klart att det är lätt att svepas med i en budstrid – det är ju låtsaspengar man budar med!

Finns det någon ekonomisk teori eller naturlag som kan förklara för mig varför det inte skulle vara rimligt att lagstifta om att belåning bara får ske till, säg, 75% av objektets värde? Om människor skulle tvingas komma in i en bostadsaffär med minst 25% av köpeskillingen hade många inte haft råd att buda hej vilt bara för att man var sugen på en bostad. Istället hade man varit tvungen att göra noggranna kalkyler och beräkningar innan bostadsköpet för att ha råd.

Dessutom – varför tillåter banker att låntagarens ekonomi blir så ansträngd? ?r det rimligt att ett par som tjänar 30-40K i månaden tillsammans ska ha bostadskostnader på drygt hälften av nettoinkomsterna? För så är det många som har det. Med en (eller två!) sänkta inkomster efter avsked hamnar en familj direkt på obestånd och måste kanske flytta ifrån sitt hem. Och sälja med förlust, eftersom en vikande marknad inte ger tillbaka lika mycket som man en gång gav för bostaden.

Den här typen av personliga ekonomiska tragedier hade vi många av i Sverige för inte så länge sen. Jag är inte särskilt gammal, men jag kommer ihåg hur tongångarna var på 90-talet när den svenska ekonomin senast såg så deppig ut som den gör just nu.

Just nu är jag extra glad att jag bor i kooperativ hyresrätt och inget annat. Jag är övertygad om att det är en överlägsen boendeform som kommer att bli allt mer populär i framtiden, med skenande kostnader för andra boendeformer.

Jag hade tänkt skriva nåt smart om “modehaussen” också. Men det får vänta till en annan gång. Men jag skulle gärna ta emot lite vadslagning på hur länge K:Fem överlever. Mitt bud ligger på årsskiftet.
/M;

7 thoughts on “Vaddå, är festen slut redan?”

 1. Följer en av bloglänkarna från SVD och kommer till dig…världen är liten…precis som du skriver. Det är lätt att stå och kraxa vad var det jag sa! men jag har god lust.

  Men så gamla är vi ju inte?? Det måste vara fler som minns krisen? Minnet av den har alltid följt mig när jag tagit lån, med vetskapen om att det går upp, det går ner. Med följden att jag har besinnat mig och alltid dubblat räntan i huvudet. Och aldrig skulle jag våga låna till 90 eller 100 eller ens 80% av någots tillfälliga värde. Hoppas jag inte är ensam.

  Simma lugnt!!

 2. Hej Daniel!

  Säkert är det många som minns förra gången det doppade, men uppenbarligen är det många som antingen förträngt eller av andra skäl väljer att blunda för att det kan hända igen.

  Maria Croft skriver idag i DN:

  “I dag sitter många som köpte när priserna låg på topp med stora bostadslån. Räntorna har mer än fördubblats sedan 2005, och många har svårt att få inkomster och utgifter att gå ihop. Samtidigt sveper en våg av varsel om uppsägningar över landet.”

  Det går fort när det går undan!

  /M;

 3. Ja, varför har bankerna lånat ut så vansinnigt? Kan det vara av girighet? De borde ju förstått felet, de om några borde skönjat bostadsbubblan i Stockholm? Jag frågar mig som du, varför inte lagstadga? För inte borde väl hjulen sluta snurra i tillväxttider bara för att bostäderna blir billigare, eftersom pengarna blir över till annan smaskig shopping då? Men det är klart, då tjänar ju inte bankerna lika mkt, eller?
  ?r bankerna onda? Eller kan de ingenting?
  Början på K:fem’s krasch kanske sker redan i höst, med restaurangnedläggning kanske? Vad ska hända med lokalen dock?

 4. En av orsakerna är den för köparen helt förkastliga budgivningen. ?r det något det borde lagstiftas om så är det det. Den enda formen av budgivning som är riktig är den som sker på vanliga auktioner. DVS alla budgivare är på plats. Som det nu är myglas det hej villt.

 5. Det är lite ynkligt när vissa insinuerar att det skulle vara bankernas fel att människor lånar för mycket. I så fall är det också Icas och Konsums fel att folk är överviktiga. De borde inte få sälja mat till människor som borde banta…

  Kom igen nu! Var och en har ett eget ansvar för sitt liv. Det ansvaret kan ingen annan ta.

  Jag var med på åttiotalet när bankernas verksamhet var hårdare reglerad via lagstiftningen. Då fick man stå med mössan i hand och vara tacksam om man fick något lån alls. Till sjutton procent ränta. Den tiden vill nog ingen ha tillbaka.

  För övrigt är svenska banker inte i kris.

 6. Ingemar: Jag håller med om att det individuella ansvaret kommer först. Och det är många som huvudlöst kastat sig in i ohållbara situationer baserat på nån slags naivitet och förväntan om att goda tider ska hålla i evighet, räntan ska aldrig stiga, man ska aldrig förlora jobbet, osv.

  Men finns det nåt direkt skäl att INTE förhindra banker att låna ut för mycket pengar?

  “För övrigt är svenska banker inte i kris” säger du. Jag hoppas att du kan säga det med samma självsäkerhet om sex månader. Tyvärr misstänker jag att det inte blir så.

  /M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.