Recension: Argon iNet 1 Radio

Argon iNet 1 Radio

Vi lyssnar på radio i köket hemma – till frukosten, när vi lagar mat och när vi sitter till bords. Eftersom radio är en svår konst vill man gärna ha tillgång till så många stationer som möjligt – och på Internet finns fler stationer än du någonsin hinner lyssna på. In träder så ett antal apparater som låter dig lyssna på internetradio lite enklare än att ladda en ström på din hemdator.

Jag har suktat efter denna apparat ett tag, och för nån vecka sen slog jag till och köpte en Argon iNet 1 Radio på Hi-Fi-klubben. Denna köksradio har ett chip från Reciva, vilket även många andra apparater har – se mer om detta i denna forumtråd på minhembio.com.

Den stora anledningen till att det blev just denna modell är att den har en vanlig FM-tuner utöver möjligheten att lyssna på nätradio. Det finns faktiskt några stationer på FM-bandet som inte finns på nätet, och framförallt är det bra att kunna lyssna på radio om vår internetförbindelse ligger nere, vilket den faktiskt gjorde hela helgen – tack för det Com Hem.

Denna pryl har tre huvudfunktioner:

 • FM-radio med digital tuner och RDS-stöd
 • Internet-radio med extrafunktioner och stöd för podcasts
 • Mediaspelare för SMB/CIFS-share eller uPnP

Först och främst det bästa med maskinen: När det funkar bra, är det riktigt trevligt att lyssna på nätradio i köket. Ljudkvaliteten på strömmarna varierar förstås, men det beror bara på vilken kvalitet/bitrate radiostationen i fråga sänder med. Det är relativt smidigt och enkelt att leta reda på nätradiostationer via den lilla tvåradsdisplayen och en ratt. Stationerna är sorterade dels efter genre och dels efter ursprungsnation. Det går alltså att lista alla countrystationer i USA eller alla R’n’B-stationer i Kanada utan problem.

Dessutom har man möjligheten att “parkoppla” sin radio med en webbsida som är framtagen för att lista och söka efter stationer på ett smidigare sätt. Där finns alla stationer (långt över 10 000) och när du hittat en du vill lyssna på kan du dels lyssna direkt på webbsidan, men framförallt lägga till den i “mina stationer” – en lista över dina favoritstationer som automatiskt även dyker upp i din radio.

På webbsidan kan du även lägga till egna strömmar med ljud som kanske inte finns listade i biblioteket, samt länkar till MP3-podcasts som du vill följa. Dessa dyker sen upp i din radio under “My podcasts”. Jag har lagt upp några av SR:s podcasts och det funkar utmärkt att lyssna på de senaste avsnitten av Spanarna i P1, till exempel.

Utöver FM-radion och nätradiofunktionerna finns möjligheten att spela MP3:or från ditt lokala nätverk. Vi som har hela vår CD-samling konverterad till MP3 på en server hemma har naturligtvis stor nytta av denna funktion. När den funkar.

Först testade jag att bara peka radion mot den SMB-share jag har med alla våra MP3:or på. Radion börjar genast att scanna efter filer, men kanske har vi för många, för efter någon minut “kraschar” mjukvaran och radion startar om. Detta hände gång på gång och jag fick aldrig möjlighet att lyssna på mina MP3-filer.

Nästa möjlighet är så uPnP – ett standardiserat protokoll för kommunikation mellan mediaservrar och -klienter. Om man kör Windows är det lätt att sätta upp en uPnP-server – Windows Media Player har en inbyggd. Men eftersom jag har mina MP3-filer liggande på en Linuxserver (en Linksys NSLU2) blev det till att sätta upp en egen server där. Valet föll på uShare, och 30 sekunder senare kunde jag spela mina MP3:or från radion över nätverket.

Några problem med denna funktion: Det verkar inte som att radion gillar svenska tecken nämnvärt. Ibland finns inte låtar med “???” i filnamnet med alls i listan, ibland startar radion om när man försöker scrolla fram till en artist med svenska tecken i namnet. Dock – när den väl spelar upp låten funkar det bra.

Så till några rent negativa synpunkter med maskinen:

Varje gång en radiostation börjar spelas, eller en podcast dras igång, eller en MP3 från nätverket startar så tonar radion upp volymen under någon sekund. Helt OK när man drar igång en radiostation, kanske mitt i en låt, men väldigt irriterande när man lyssnar på en skiva från nätverket. VARJE låt tonas in, och det låter rent av dåligt när man lyssnar på en skiva som har låtar som går i varandra och är tänkta att spelas upp utan avbrott. Avbrottet mellan låtarna är 3-4 sekunder, plus upptoningen av volym. Märkligt att det inte går att stänga av denna funktion!

Radion har bara en högtalare, och denna är alldeles för basintensiv. Det finns inga inställningar för diskant eller bas, eller något EQ att leka med. Synd, konstigt och trist, för i vårat kök ekar basen alldeles för mycket och framförallt på poddradio med tal blir det svårt att höra vad som sägs. Det finns utgång för extern högtalare, så det blir till att koppla in en annan högtalare för bättre ljud, men det känns onödigt.

Sammanfattningsvis är jag medelnöjd med radion. Som FM-radio funkar den jättebra, som nätradio funkar den helt OK, och som mediaspelare funkar den sådär.

/M;

18 thoughts on “Recension: Argon iNet 1 Radio”

 1. Jo, det kom med en liten skumplugg att stoppa in i bashålet, och det hjälpte en del, men det är fortfarande alldeles för mullrigt och muffligt ljud för att det ska gå att lyssna på pratradio tycker jag.

  Nu har jag skaffat vanliga datorhögtalare med subwoofer och kopplat in dem till hörlursuttaget och det låter genast 100 gånger bättre. Rekommenderas varmt!

  /M;

 2. Råkade trilla in på denna sida när jag gjorde lite sökningar på internetradio… funderar själv på att köpa en Argon inet…
  Har läst en hel del om inet:radion och kan tipsa om att du kan göra mycket mer med den radion än du tror… speciellt när du också kan linux.

  Visste du att radion faktiskt har ett inbyggt linux-system???

  http://sharpfin.zevv.nl/index.php/Main_Page

  Läs och begrunda ;)

  För lite hjälpvideo kolla:
  http://www.youtube.com/watch?v=WsRVQp1Ug7A
  http://www.youtube.com/watch?v=QQN5oDGFcBE
  http://www.youtube.com/watch?v=kocuTj7RuDk

  Ha så kul :)

  /Johan

 3. Sök runt lite så hittar du hur man aktiverar EQ mm.
  Glöm förresten inte att uppdatera radion lite då och då…

  Jag vet dock inte hur det ligger till med garanti och sådant när det gäller att du patchar Inet-radion.
  Du patchar radion på egen risk och jag tar inget ansvar för om något går fel. Jag har bara givit dig information om vilka möjligheter som finns…

  /Johan

 4. Det går att återställa radion om du råkar ta bort eller ändra på fel fil… men det är krångligt…

  All info finns på Sharpfin-hemsidan…

  ?n en gång… Ha så kul ;)

  /Johan

 5. Tack Johan, jag snubblade faktiskt på lite av den där informationen bara härom dagen när jag letade efter lösningar på ett problem jag har med radion nu när jag bytt uPnP-server till Twonky Media. Nu klipper radion 20-30 sekunder i början av varje låt man spelar upp! Mycket irriterande. Det kan vara så att det är dags att börja pilla. :)

  /M;

 6. Hej!
  Jag undrar om jag kan få halka in på lite frågor
  om inetradion jag har kopplat in mig upnp det verkar vara det enda sättet för mig att få kontakt med datan
  den säger hela tiden hittar ej pc:n
  använder panda brandvägg kan ställa in portar
  men det hjälper ej
  Någon som vet?
  mvh stig

 7. Hej,

  jag har också en hel del problem med nätverkskopplingen på min Argon iNet 1. Det är lite hit och dit, ibland funkar det prima, ibland vill den antingen inte komma ut på mitt wifi-nät alls (Timeout getting IP address) eller kommer inte åt min PC.

  I princip funkar det dock rätt bra, när det funkar. Om du inte ser din PC alls, någonsin, så har du nog en uPnP-server som inte funkar med radion. Vilken använder du?

  /M;

 8. Hej igen!
  Jag har köpt on2share pro
  den fungerar bra min tyvärr hittar radion inte datorn så jag ju iinte uppgradera eller registrera mig
  mvh stig

 9. Hej Måns!Jag förstår att du är mycket kunnig på inet radio, men jag som är senior klarar tydligen inte att få in annat än franska stationer. Bor i France. Har du några enkla tips vore jag tacksam. Har fått fram serienummer och anmälningskod på radion och skrivit in dem på argons sida men det fungerar inte. Tacksam för tips var jag kan hitta lösningar utöver manualen.
  Tack på förhand
  Lennart

 10. Hej Lennart,

  tyvärr kan jag nog inte vara så mycket till hjälp. Jag har också haft mycket strul med min Argon iNet 1 efter den senaste firmwareuppdateringen, så jag har gett bort min och köpt en Squeezebox Boom istället. Den är verkligen ljusår bättre än Argon-apparaten och rekommenderas VARMT!

  /M;

 11. Hej!
  Jag har haft argon inet1 i ca 2 år
  men är inte riktigt nöjd med
  uppspelningen av musik från datan
  den verkar fungera som den själv vill
  mitt problem är att den hittar allt för
  sällan nätverk och upnp
  jag har routern stående i uterummet och radion
  i köket c:a 5 m men det verkar vara för långt avstånd
  emellan jag undrar finns det någon typ förstärkare
  nästa problem verkar vara min panda brandvägg när jag
  stänger den fungerar det rätt bra, men jag vågar inte
  köra utan brandvägg.
  Har öppnat portar i brandväggen enligt instruktionerna
  i manualen för argon.
  Finns det någon som har hittat någon lösning?????
  mvh stig

 12. Hej!
  En fråga till dej som har en ArgoniNet. Har du märkt att om man drar ur DC-sladden så kan de stationer man nyligen lagrat i de sex minnena, försvinna och istället så kommer de fram som har varit lagrade tidigare.
  Annars en mucket bra apparat som jag köpte på Hi-Fi-klubben i Jkpg.
  Mvh.
  Lennarth

 13. Kork i bashålet förbättrar. Det jobbigaste med denna apparat är växlingen mellan “fm > internet > aux > fm…”, den fastnar på internet tills en kanal är ansluten, det kan ta 5-30s, först därefter kan man gå vidare till aux eller fm. OERH?RT FRUSTRERANDE !

 14. Ha, bliss, delay-problement med växlingen ??internet > aux?, försvann efter firwareuppgradering!

Leave a Reply

Your email address will not be published.