Minirecension: Digiality Remote Extender

digiality.jpg

Efter att ha stuvat om lite i tevebänken och skaffat lite ny hårdvara fick jag problem med att styra mina enheter från sovrummet, eftersom alla fjärrkontroller använder IR och därför inte fungerar runt hörn eller genom väggar.

Därför fick jag bege mig till Kjell & Co och köpa denna märkliga pryl.

Det är en mottagarenhet, med IR-sändare och sen en liten, liten sändare som gömmer sig inne i ett AAA-batteri (adapter för AA medföljer). Den lilla sändaren har ett laddbart batteri (laddas i mottagaren!) och ersätter helt enkelt ett av de batterier man har i sin vanliga IR-fjärrkontroll. Det som händer är att den lilla sändaren på något magiskt vis läser av RF-frekvensen när man trycker på en knapp på sin fjärr, skickar den som radiovågor, RF, genom väggar, luft, tak och annat – fram till mottagaren. Mottagaren översätter sen signalen tillbaka till IR, och med det medföljande lilla ögat med lång sladd på är det lätt att styra vilken/vilka apparater som helst.

Jag satte sändaren i min multifjärrkontroll och plötsligt är ALLA mina enheter i tevebänken möjliga att styra från sovrummet, om jag nu skulle vilja.

Det hela funkar långt över förväntan bra, och det enda märkliga med apparaten är att det verkar bli nån slags konflikt om man står framför den apparat man försöker styra och trycker på fjärrkontrollen. Det verkar som att om apparaten kan ta emot signalen både direkt från fjärrkontrollen, som IR, och sen får signalen en gång till, denna gång från Digiality-mottagaren, så händer – inget.

Lösningen är att antingen tejpa för IR-sändaren på fjärrkontrollen, eller helt enkelt hålla handen för, så att apparaten i fråga inte kan “se” fjärrkontrollen, utan bara får signalen en gång – från mottagarenheten.

Sammantaget är jag mer än nöjd med funktionen och det enda man kunde önska sig vore kanske att paketet skulle vara något billigare.

/M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.