Minirecension: iPhone sämre än förväntat

Så har jag då äntligen fått en iPhone. Direktimporterad från USA, snabbt upplåst, jailbreakad och aktiverad med hjälp av ett litet program till OS X. Hur enkelt som helst. Förpackningen var precis så het som bara Apple kan göra den, och telefonen är snygg, menyerna är snabba och smidiga och skärmen är riktigt skarp och trevlig.

Redan tidigare visste jag ju att iPhonen saknar många viktiga funktioner, såsom MMS och 3G-stöd, men det visade sig snabbt att det är flera viktiga funktioner som fattas, och även denna gång är det obegripligt varför Apple valt att göra en telefon som skiljer sig från vad som måste kallas branschstandard.

1. Det går inte att synka telefonen trådlöst med OS X med hjälp av iSync. Det går inte att synka telefonen alls med iSync. Synkningen sker via iTunes istället. Varför? Apple – ni har ju ett program som är gjort för att synka telefoner! iPhone har ju Bluetooth! Varför i hela friden måste jag då ansluta min iPhone med en SLADD för att synka? Det känns fruktansvärt omodernt.

2. Det går inte att ansluta till iPhone med Bluetooth för att skicka/ta emot bilder, ljud eller andra filer. ?terigen – OS X har överlägsna funktioner för Bluetooth när det gäller att ansluta till t.ex. SonyEricsson-mobiler – varför har Apple valt att inte använda dessa till sin egen telefon? Dessutom funkar inte BluePhone Elite som jag använde till alla gamla telefoner jag haft för att läsa/skicka SMS från datorn. Bu!

3. Tangentbordsfunktionen med touchscreen funkar inte så bra. Nu har jag visserligen bara haft min telefon i ett par dagar, men det är väldigt, väldigt svårt att skriva nåt på telefonen, och glöm att göra det med en hand. Det är tvåhandsfattning som gäller, och dessutom är det näst intill omöjligt att skriva t.ex. SMS eller e-mail medan man går, vilket jag snabbt upptäckte är väldigt opraktiskt.

4. Ljudkvaliteten under telefonsamtal är under all kritik! Nu vet jag inte om jag fått ett måndagsexemplar, men jag har ofta rent av svårt att höra vad motparten säger när jag pratar i telefonen, så muffligt och dåligt är ljudet. De jag pratar med klagar dessutom också på att jag låter som att jag pratar i en plåtburk. Vad har hänt här?

Trots alla klagomål ovan är jag rätt nöjd med att ha en iPhone. Det är V?LDIGT smidigt att kunna läsa e-posten på riktigt och att kunna surfa med Safari (även om det går sjukt långsamt med GPRS) var man än är. Google Maps är jättesmidigt och praktiskt. Det finns många små program att ladda ner till en jailbreakad lur som t.ex. ger fungerande MMS-stöd.

/M;

7 thoughts on “Minirecension: iPhone sämre än förväntat”

 1. Intressant läsning!

  Pernilla har köpt en LG Viewty, vilken jag tycker påminner mycket om iPhone. Men den har turbo-3g, 5 megapixels kamera med xenonblixt, stöd för mms, helt ok mobil webbläsare och en touchskärm som verkligen fungerar bra. Riktigt skönt att den vibrerar till varje gång man trycker på skärmen så man får feedback.

  Enda som inte är så bra med den är att för att synka så ska man ha LG:s sopiga program för att flytta bilder och musik. Det finns iofs stöd för blåtand, men jag tycker det sällan fungerar bra i Windows.

  Interna minnet är på 160 mb, men telefonen dyker inte upp som en flyttbar disk så länge man inte har ett externt minne. Varför?

 2. Viewty verkar rätt het.

  Generellt kan man väl säga att det är rätt många tillverkare som är riktigt nära att göra en fantastisk modern mobil. Apple kanske kommer närmast, men jag tycker att det är rent korkat/elakt/osmart att inte implementera funktioner som är standard på de flesta mobiler, eller att med vilje låta bli att skapa funktionalitet som skulle vara riktigt användbar.

  Jag menar, det vore jättekul om iPhone hade 3G, en bättre kamera och GPS, men jag kan haja om det inte är inbyggt av olika skäl. Dock – varför man begränsat Bluetooth så, varför man inte skapat en MMS-applikation eller varför man inte byggt in VCard-stöd i telefonen som jag fick reda på idag – det övergår mitt förstånd.

  /M;

 3. GPS drar verkligen asmycket batteri, iaf på min HTC TyTN II, så det kan jag förstå. Men iPhone har ju stöd för WLAN och det drar ju mycket mer batteri än 3g gör.

  Att den inte har en bättre kamera är också konstigt. Minst 3 megapixel känns ju verkligen som standard idag.

  Sedan stör jag mig så sjukt mycket på att Apple ska lägga sig vad användarna vill installera på telefonen. Och jag stör mig ännu mer på att Mac-älskarna så ofta kritiserar Microsoft för att låsa in användarna, samtidigt som de älskar iTunes, iPod, iPhone och andra totalt inlåsta Apple-produkter.

  Microsoft-telefoner är snarare tvärtom. Det är typ som att nu har vi gjort en tillräckligt bra produkt, nu är det upp till er utvecklare att göra den outstanding. Här är SDK, emulatorer och bra utvecklingsverktyg. Kör hårt!

  Viewty är underbar på samma sätt som jag kan tänka mig att iPhone är bra. Man kan inte göra så mycket, men det man kan göra gör man enkelt och bra.

  Windows Mobile är underbar för att det finns så mycket sköna halvdolda features som är riktigt svåra att vara utan när man vant sig vid dom. T ex adressboken eller att man busenkelt kan filtrera SMS eller mail på samma sätt som sökningen fungerar i t ex iTunes. Bara att börja skriva.

  Sedan har ju jag svårt att leva utan ActiveSync och synka mail, kalender, kontakter, uppgifter och anteckningar över nätet utan kabel eller blåtandsstrul. Men det verkar ju finnas visst hopp om att iPhone får stöd för det.

  Windows Mobile 6.1 har dessutom stöd för copy/paste mellan olika apps i telefonen, t ex för att kopiera något från webbläsaren och klistra in i ett SMS.

 4. Jag är verkligen inte alls nöjd över att Apple låst iPhone. Rätt ofta så låser Apple prylarna för att upplevelsen av produkten ska vara konsekvent och likadan för alla användare. Det finns enorma fördelar med det, vilket vi t.ex. kan se på hur stabilt och bra OS X är.

  När det gäller iPhone är det ju busenkelt att låsa upp den, men genast blir det lite problem. Jag har installerat några appar och några hack och jag har redan fått lite strul med att den kraschar till och från. Det skulle ju troligen inte hända om Apple hade godkänt applikationerna. Samtidigt kanske det inte heller skulle hända om Apple hade delat ut SDK och API-dokumentation på en gång, men det kommer ju nu.

  Nästa iPhone-dumhet jag upptäckt: Tydligen stödjer inte iPhone “länkade” SMS – dvs SMS som är längre än 160 tecken. Stön…

  /M;

 5. Haha. Sooooo 1998!

  Jo, klart det blir enklare att ha ett stabilt system när man till 100% kontrollerar hårdvaran det körs på.

  Till Windows finns det ett par miljoner drivrutiner, varav många inte är certifierade, så det är ju inte direkt konstigt att Windows krashar oftare än en mac.

  Blir telefonnummer och länkar hyperlänkade med automatik i mail, sms och Safari?

  Låter som att om det hade varit en Google Phone så hade det varit en fet “beta”-logga över hela telefonen.

  Hur är musikspelaren? ?r det som en iPod Touch?

 6. Jag har inte testat musikspelaren eller videospelaren än, men det ska vara exakt som en iPod touch. Jättebra med andra ord. Men jag vill ha mer minne i burken då, minst 30-40 GB.

  Jo, telefonnumer, e-postadresser och URL:er blir hyperlänkade, så det verkar funka bra.

  En del saker som saknades i första versionen av mjukvaran har ju Apple redan fixat, t.ex. SMS till flera mottagare och möjligheten att synka mer än en kalender från iCal, men det är ju många viktiga grejer kvar.

  Det där med begränsningarna i Bluetooth är nog det som stör mig mest, för det är dels så himla medvetet, och dels går det ju rakt emot det som är så bra med OS X – iSync och Bluetooth-applikationerna där är kanon!

  /M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.