Kriget är över – ingen vinner

Många medier rapporterar om att striden mellan Blu-ray och HD-DVD är över. Efter att Toshiba slutligen meddelat att man tänker frysa produktionen av HD-DVD-spelare, är Blu-ray segrare på walk-over. De stora mediebolagen, som ett efter ett hoppat över till Blu-ray är naturligtvis medskyldiga till att formatet äntligen standardiseras, så vi slipper välja vilken HD-spelare vi ska köpa till vår nya platt-teve när vi står där i butiken.

Men är det bara jag som tror att nästa strid redan pågår, och att utgången är självklar? Varför ska vi överhuvudtaget köpa filmer och teveprogram på dyra skivor när samma innehåll finns gratis på valfri torrent-sajt på nätet? Och vem, utom de mest inbitna och enervetiska samlarna och teknikfreaksen, vill lägga ytterligare ett format till sin samling?

Förutom diskussionen om huruvida det är moraliskt rätt eller lagligt att ladda ner film gratis från nätet istället för att betala för den, är den rent tekniska diskussionen intressant. Vi har en PC som mediecenter hemma. Det är otroligt mycket smidigare att spela upp film eller teveprogram från den burken än att stoppa in en DVD-skiva i en spelare, vänta flera minuter på att diverse menyer och varningstexter ska spelas upp, och sen välja rätt program eller filmklipp innan man kan börja titta. Det är redan så att jag hellre rippar barnprogram från de DVD vi har till mediaboxen så att vi enklare kan sätta på det program Leo vill titta på för tillfället.

Om jag vill köpa videor med Fem Myror eller Pippi Långstrump åt mina barn har jag fortfarande endast alternativet “dyr, fysisk media” att välja på. DVD-skivor som jag inte vill ha, med innehåll som jag själv måste rippa och koda om för att få det i ett format som jag vill använda. Det kommer självklart inte att hålla, och i takt med att människor blir mer och mer erfarna med nedladdning och det dessutom dyker upp fler och billigare mediecenter kommer plastbitens värde att försvinna. Det finns redan mängder av relativt billiga och snart också enkla små mediespelare som kopplas direkt till teven, där du lägger dina filer på en hårddisk och spelar upp dem direkt.
Så ?? även om Blu-ray för tillfället har vunnit kriget mot HD-DVD är nästa strid redan här, och den kommer att vara omöjlig för plastbitar att vinna.

/M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.