Vi har faktiskt förbud mot svanskupering av hundar!

Jag har redan tidigare skrivit om den lagliga könsstympning som pågår i Sverige, i detta nu.

Idag skriver Ingmar Hedman, docent i allmän kirurgi på SvD om samma sak, och han ger sitt debattinlägg en fantastisk slutkläm. Medan vi tillåter föräldrar i Sverige att stympa den mest känsliga delen av sina söners kroppar har vi en lag som förbjuder svanskupering av hundar!

Av vilken anledning är det förbjudet att skära svansen av valpar? Man kan anta att lagstiftarna lyssnat på djurvänner som förklarat det onödiga i vanan att kupera svansen på vissa hundraser, att hundarna får lida, att ett liv utan svans är fel, eftersom svansen finns där av en anledning.

?r inget av dessa argument starka nog att skydda våra små nyfödda gossebarn? När ska lagstiftarna vakna och inse att manlig omskärelse är ett otidsenligt, religionspåbjudet, medicinskt omotiverat och framförallt smärtsamt ingrepp i ett värnlöst barns kropp?

Finns det överhuvudtaget någon politiker i riksdagen som har stake nog (ordvits, sorry) att lägga en motion om ett förbud mot all omskärelse av omyndiga personer? Någon?

/M;

8 thoughts on “Vi har faktiskt förbud mot svanskupering av hundar!”

 1. Vidare kan man ju konstatera, att den som skulle få för sig att tatuera in en Djurgården-tatuering på ett spädbarn skulle åka dit för barnmisshandel. Men en tatuering går ju åtminstone att göra ogjord!

  Mitt förslag: låt föräldrarna bli ansvariga för att barnen inte blir könsstympade, d.v.s. föräldrar till ett barn som utsatts för detta övergrepp skall dömas till fängelse, oavsett om ingreppet skett i Sverige eller utomlands och oavsett vem som gjort detta. Eftersom alla barn i Sverige går i skolvården, är det lätt att kontrollera att de inte har blivit skändade.

 2. Hej Måns!

  Ingen politiker vågar protestera mot omskärelse!
  Du milde himmel…det kan uppfattas som anti…ja semitism eller islamofobi.
  Så de koncentrerar sig på djurskyddet i stället…ridå!

 3. Mats: Om någon förälder skulle få för sig att tatuera in ett DIF-märke på sitt barn hoppas jag att de inte bara skulle få fängelse, utan även bli av med sitt barn så detta får en chans att växa upp till en normal människa. :)

 4. Paul: Det är väl jättebra. Tyvärr är det just din blogg du skriver i och inte motioner till riksdagen. Vad har du gjort för att påverka dina partikamrater i frågan? Har du tagit upp ämnet i era interna arbetsgrupper för att försöka få in det i ert partiprogram?

 5. Tasso Stafildis (V) har lagt en riksdagsmotion som fick avslag.
  Motionen gick ut på att lagen som skyddar kvinnor skall vara könsneutral.
  Länkt till motionen hittar du på
  http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/

  Andra som lagt motioner i frågan:
  Maryam Yazdanfar, Hillevi Larsson (S)
  Marietta de Pourbaix Lundin (M)
  Vänsterpartiet har lagt en kommitemotion av Elina Linna mfl.
  Vänsterpartiet har tagit ett kongressbeslut på att verka för ett förbud.

  Barnombudsmannen och Rädda Barnen bryr dock sig inte mycket om att pojkar stympas.

 6. Tack Mannen, det var verkligen intressant och relevant info.

  Och sorgligt att vare sig BO eller Rädda Barnen är intresserade av frågan.

  /M;

 7. bättre sexualundervisning är enda botemedlet mot omskärelse mm.en mjukare värld vore okså ett botemedel.signalerna man skickar ut genom dessa idiotiska operationer på perfekta friska barn förvärrar vår redan plastiska värld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.