Smärtgränsen är redan nådd, med råge!

I dagens DN skriver SBAB:s chefekonom att bopriserna börjar närma sig smärtgränsen för de som ska in på bostadsmarknaden, framförallt unga och framförallt i storstäderna.

No shit, Sherlock.

Jag vet inte hur många miljoner som den genomsnittliga “ungdomen” i storstaden rör sig med, men här i Stockholm där de små ettorna även i förorten numera ligger över miljonen i utgångspris och man med andra ord ska ha ett eller ett par hundra tusen kronor att lägga i kontantinsats för att ta ett lån är smärtgränsen nådd, passerad, utskrattad och bortglömd.

Den skenande karusell som många unga mer eller mindre tvingas in i när alternativen är obefintliga kommer att orsaka ofattbar ekonomisk skada för denna generation under lång tid framåt. Visst, har du rika föräldrar eller om du vunnit på lotto kanske du kan lägga en halv miljon kontant och därmed få mer hanterbara lånekostnader när räntan går upp till tvåsiffrigt. Har du inte det återstår att belåna dig upp över öronen alternativt bo i andra hand eller hemma hos mamma och pappa.

Att denna situation tillåtits uppstå kan i mina ögon bara betraktas som ett storskaligt experiment i extremliberal kapitalism utan socialt ansvarstagande.

/M;

13 thoughts on “Smärtgränsen är redan nådd, med råge!”

 1. Jag håller med, det är helt sjukt.

  Bostad är för fan en mänsklig rättighet, som de kapitalistiska “demokratierna” så klart skiter i.

 2. J: Att bo i en dyr bostadsrätt är ingen mänsklig rättighet – flytta längre ifrån centrum dit det fortfarande finns hyresrätter! Alternativt går det att på längre sikt spara ihop till 10% kontantinsats (bodde själv inneboende i stockholmsförort ett år samt snålade som sjutton för att kunna lägga undan pengar…inte kul men helt klart värt det!)

 3. “Att denna situation tillåtits uppstå kan i mina ögon bara betraktas som ett storskaligt experiment i extremliberal kapitalism utan socialt ansvarstagande.”

  Hur skall man “inte tillåta” det, skall man införa en centralstyrd planekonomi?

  Tak över huvudet anser jag vara en mänsklig rättighet, men det handlar alltså om basbehovet att vara torr och varm, inget annat.

  Avslutningsvis; de stora vinster som de äldre nu gör på sina bostäder försvinner inte utan kommer att komma den yngre generationen tillgodo genom arv eller gåvor. Tack och lov har ju skatt på sådant avskaffats.

 4. “De stora vinster de äldre nu gör på sina bostäder…” det finns ingen naturlag som säger att vi som är födda på 40 eller 50-talet (eller tidigare eftersom du talar om arv)har bostäder att sälja. Där vi dessutom kan ge bort pengarna och tydligen ska tälta istället…
  Eller hur menar du Tomas?.

 5. S: Det är verkligen ingen mänsklig rättighet att bo i en dyr lägenhet, som du säger. Men sen tappar du mig. I vilken förort till Stockholm finns det hyresrätter tillgängliga?

  Tomas: Politiker, av alla färger, har låtit dagens situation uppstå genom att förhala viktiga beslut kring Stockholms infrastruktur, genom att låta bostadsbyggandet i stort sett avstanna under ett decennium och genom att lösa ut våra stora bankers krediter förra gången de gjorde bort sig genom att låna ut stora summor med undermåliga säkerheter.

  Men det största misstaget är självklart att sälja ut beståndet i den kommunala allmännyttan till kraftigt rabatterade priser i det stora lotteriet som dagens ombildningscirkus är.

  /M;

 6. I Tensta och Rinkeby skrek hyresvärdarna förut efter hyresgäster. Men tragiskt nog vill ju ingen utan invandrarbakgrund bo där. Folk vill att någon ska lova dem en hyresrätt på Södermalm för någon tusenlapp i månaden. Det är ingen mänsklig rättighet att bo i subventionerad hyresrätt innanför tull. Att bo kostar pengar. Det kostar pengar därför att det kostar pengar att bygga nytt och därför att andra människor är beredda att betala så mycket (eller mer) för att bo just där du vill. I Tensta och Rinkeby vill ju ingen betala något alls för att bo.

 7. Sluta gnäll. Okej det är dyrt i innerstan, men det är bara att jobba hårt och spara ihop en handpenning, det gjorde jag. Nu har jag en fin nyrenoverad etta i gamla stan och det känns kanonfint. Jag har svårt för alla lata bortskämda kommunistungar som tycker att en lägenhet i innerstan är en mänsklig rättighet, det är det inte! Gör som jag och bo sämre några år medan ni sparar.

 8. PS. Hyresrätter finns i massor, kolla t ex wallenstam.se, de har oftast ett gäng lediga. Annars kan man via stockholms stads bostadsförmedlning få lägenhet i hässelby efter några få månaders väntande.

 9. anna: Det stämmer säkert som du säger, att attraktionsgraden är lägre i s.k. “invandrartäta” områden, men att hävda att där finns mängder av lediga bostäder är direkt fel. ?ven i dessa områden går hyreslägenheterna åt, oavsett om det är invandrare eller infödda som bor i dem. Snittkötiden för en etta i Husby hos bostadsförmedlingen är 2,5 år.

  Magnus: Jag tror att du missar min poäng. Jag håller fullständigt med om att många klagar över bristen på billiga lägenheter i innerstan i onödan. Alla kan faktiskt inte bo innanför tullarna. Men när du säger att man kan få en lägenhet i Hässelby efter några få månaders väntande undrar jag vad du pratar om. Jag bor själv i Hässelby och hade 18 år i SKB:s kö när jag fick min tvåa där. Hade jag stått i Stockholms stads bostadsförmedling skulle jag just nu behöva 2-3 år i kön för att få en liten lägenhet i Hässelby Gård. Allt enligt deras egen statistik:

  https://bokabostad.stockholm.se/webuipublikalistor/kotidperstadsdel.aspx

 10. Tomas srar iväg med orden centralstyrd planering etc. Men faktum är att regeringen synnerligen aktivt ökade på karusellen genom att i den hetast tänkbara bostadsmarknaden avskaffa fastighetsskatten. Var det verkligen det rätta tillfället?????

 11. ?ven jag kan ju ställa mig till gänget som sparat och snålat och nu faktiskt bor i hus (!) i ?lvsjö. Tidigare bodde sambon och jag i hyresrätt och vi jobbade en hel del, sparade massor och hade tur i budgivningen av huset.
  Alla går på om att vi måste bygga fler bostäder, men _var_ ska dessa upprättas? Dessutom är byggbranchen så överhettad nu så många byggprojekt blir inte av pga entreprenörer och konsulter lämnar så höga anbud att kunden väljer att lägga projektet på is. Samtidigt utbildas knappt några tekniker med inriktning mot byggande vilket långsamt leder till att “gubbväldet” tar över och föryngringen avstannar…
  Nåja, några tankar jag hade bara.

 12. Måns:

  Jag tycker nog ändå inte att artikeln svarar på frågan _var_. Jag uppfattar att skribenten uttrycker sig i negativa ordalag ang “stockholms gröna kilar” och misstänker att hade han fått råda hade dessa bebyggts. Däremot tycker jag att det är en toppenidé att bygga på höjden i stockholms innerstad! På gallerian planerar man tex att riva fläktrummen (och flytta till annat ställe) och bygga bostäder på samma plats. Men i och med ombildandet av hyresrätter i innerstaden dyker ett nytt problem upp: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=680746

Leave a Reply

Your email address will not be published.