Bara det inte startas en bostadsrättsakut

Det verkar ha vänt. Som alla vet varar ingen ekonomisk uppgång för evigt, och räntorna kommer alltid att gå upp igen när de länge varit på väg ner. Så även denna gång. Redan nu hörs den begynnande gnällkör man kan förvänta sig. “Hushållen klarar inte dyrare ränta” varnar SvD och E24. Och det är väl inte heller så konstigt. Folk i storstäderna verkar ha belånat sig upp över öronen för att få råd med drömboendet ?? utan att tänka särskilt mycket på vad som händer när räntorna går upp eller hur man ska klara betalningarna om en i familjen blir arbetslös.
Mönstret känns igen. Först en (denna gång rätt lång) period av överkonsumtion och övertro på ekonomisk uppgång, sen ett snabbt eller långsamt fall. Vi behöver bara gå tillbaka elva år för att hitta villaräntor på 8-9% och går vi tillbaka ännu längre låg de på 12-13%. Vad är det som säger att vi inte är där igen om ett par år?

Alla minns väl bankkrisen? Då startade staten en bankakut som såg till att våra största banker inte gick i konkurs. Mängder av skattepengar delades frikostigt ut för att förhindra en ekonomisk katastrof. Om någon föreslår att en liknande lösning tas fram denna gång för att rädda dumspenderande bostadsrättsköpare i en liten, elitistisk innerstadsklass och deras lyxrenoverade jacuzzi/öppen spis/köks-ö-lägenheter osäkrar jag min revolver.

De senaste årens galna marsch mot fler och fler bostadsrätter, dyrare och dyrare boende kanske snart visar sig vara precis lika vansinnig som jag hela tiden trott och hävdat.

Tack och lov för hyresrätten – denna geniala, underbara konstruktion som gör att människor kan bo utan att riskera sin privatekonomi i ekonomiskt blåsväder.

/M;

2 thoughts on “Bara det inte startas en bostadsrättsakut”

  1. Och kan någon begripa varför denna bankakut inte L?NADE ut pengar till bankerna, så att vi idag med deras jättevinster fått tillbaka pengarna med ränta?
    Så brukar nämligen bankerna göra utan att det hörs några invändningar…
    Jag som betalade 12% ränta på bostadslån på 80 och 90-talet, minns också hur folk flydde från sina övervärderade och osäljbara bostadsrätter på nätterna i ett försök att undkomma sina skulder. Många tvingades sälja långt under det pris de själva betalat och gick i personlig konkurs. Bostadsrättföreningar gick omkull eftersom de blev stående med bostäder som ingen betalade avgifterna för.
    Ska bli intressant att följa den kommande händelseutvecklingen.

  2. Om du är rädd för räntor på 12% kan du med fördel binda ditt lån på valfritt antal år till mindre än hälften av den räntan. Sen att vissa är idioter och lånar pengar trots att de inte ens klarar en räntehöjning på 2-3% får stå för dem. I övrigt kan jag upplysa om att man S?NKER räntan när ekonomin börjar gå knaggligt, inte tvärt om. När vi hade “höga” räntor på 12% så var inflationen nästan lika hög, vilket leder till att realräntan inte var särskilt hög. Folk fick ju ständigt högre löner pga inflationen vilket gjorde det lättare att amortera på lånen, samtidigt som lånens värde också minskade i snabb takt pga inflationen. Så bara man får behålla sitt jobb är inflation underbart om man är låntagare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.