Mindre information, färre val tack!

Jag såg ett inslag på Plus ikväll där en forskare fick Sverker att sätta “prislappar” på olika frukter och grönsaker baserat på hur mycket koldioxid som gått åt vid produktion och transport. Priset gällde inte kronor eller ören, utan antalet kilo CO2 som förbrukats vid tillverkningen av ett kilo vara.

Värst var produkter som flugits in hit till Sverige samt de som odlats i växthus som värms med olja eller andra fossila bränslen. Några stackars Ume-bor blev påhoppade i en lokal mataffär av det energiska Plus-teamet för att svara på frågor huruvida de ens funderar på miljöpåverkan på de produkter de handlar. Det gjorde de inte, men om de bara fick mer information skulle de minsann bli miljömedvetna konsumenter.

Samma sak upprepade forskaren från KTH – vi konsumenter måste få mer information så vi kan göra medvetna val i fruktdisken och undvika produkter som flugits hit eller på annat vis förbrukat stora mängder koldioxid.

?r det bara jag som vill ha färre val?

Det är redan för många val man som konsument förväntas ta ställning till, hela tiden.

Vilken telefoni/mobiltelefoni/el/teve/dagstidnings/bredbandsleverantör vill du ha? Vilken är billigast? Vilken levererar den bästa produkten? Ska du köpa svenskt kött för att stödja våra svenska bönder, eller ska du köpa danskt kött för att det är billigare och ökar prispressen på våra lokala producenter? Ska du köpa storpack blöjor och blir det billigare än mindre paket? ?r den här tvålen testad på djur? Har din tröja tillverkats av småbarn i en asiatisk fabrik under slaveriliknande förhållanden? ?r tvättmedlet Svanenmärkt? ?r plast- eller papperspåsar bäst för miljön? IP-telefoni eller vanlig? Telia, Tele2 eller Tele5? Privat eller kommunalt dagis? Do you want fries with that?

Jag tycker att det visserligen är gulligt att det finns de som tycker att alla produkter i mataffären ska CO2-märkas, men för min del räcker det nu. Om ni märker frukterna med förbrukad koldioxid kommer jag att börja köpa de som är värst. Hela tiden. I protest.

/M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.