Könsstympning fortfarande lagligt i Sverige

Jag läste i tidningen idag om att den siste icke-läkaren som har licens att utföra könsstympning riskerar att bli av med licensen efter flera fall av infektion och andra problem efter övergreppet. Det nämndes också att flera barn har dött efter att ha blivit skurna i underlivet, oklart om ingreppen gjordes av licenserade läkare eller inte.

Jo, i Sverige, liksom resten av världen, är det fortfarande lagligt att skära sönder könen på nyfödda spädbarn. Ingreppen sker ofta olagligen, utan bedövning eller det som vi allmänt kallar god hygien vid operationer, men dessutom kan man, helt lagligt, ta sitt nyfödda barn till en klinik eller ett sjukhus och få en läkare att skära bort könsdelar. Jag antar att det dessutom är subventionerat av staten så man som förälder bara betalar samma kostnad som för en vanlig undersökning eller mindre operation.

Jag har väldigt svårt att förstå hur denna urgamla kulturella företeelse fortfarande försvaras. I Sverige är mängder av andra religiösa och kulturella yttringar förbjudna för att skydda den som inte kan försvara sig. Man får t.ex. inte offra djur till sin gud, man får knappt slakta en ko på annat sätt än det av staten föreskrivna sättet, för att skydda nötkreaturen från onödigt lidande. Men än idag tillåter vi att föräldrar utan andra skäl än tradition, religion eller kultur stympar sina egna barn, vilket kan döda dem, skada dem, eller åtminstone förstöra eller försämra deras framtida sexliv betydligt.

Vi är ett av få länder där barnaga är helt förbjudet. Lärare får inte beslagta störande mobiltelefoner från sina elever (även om en ändring är på väg på detta område) och människor får inte sexuellt utnyttja eller våldta varandra. Allt detta är självklart för mig och de flesta svenskar.

Så varför är det OK att skära varandra i könet? Med vilken rätt bestämmer en förälder att deras nyfödda, försvarslösa barn ska lida för religionens skull? Jag bryr mig inte om du är kristen, jude eller muslim. Sluta stympa era barn!
Sedan länge försöker vi skydda flickor från att bli könsstympade. I dagarna föreslogs en förlängd preskriberingsstid för de som skär sönder unga kvinnor. De som är ansvariga för att i religionens namn skära sönder flickornas underliv jagas som de våldsmän de är.

Det är hög tid att vi behandlar de som utför omskärelse på pojkar likadant. En könsstympning är en könsstympning, oavsett om offret är man eller kvinna.

/M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.