Vad är ett intrång?

Det pratas överallt om “skandalen” och “intrånget”. Några folkpartister har på ett ett otillbörligt sätt tagit sig in i “SAPNet” – Socialdemokraternas BBS och där tagit del av information de inte borde ha tillgång till.

Jag förstår varför politikerna är upprörda, men jag har faktiskt svårt att begripa varför media tycker att vi vanliga väljare skulle bry oss. De ansvariga för “brottet” har inte knäckt några databaser, de har inte använt några särskilda program eller verktyg för att bryta sig in i ett låst system. De har bara på ett eller annat sätt fått tillgång till inloggningsuppgifter – dessutom sådana som var av pinsamt dålig kvalitet om tanken var att förhindra att utomstående tar sig in.

Att ha samma användarnamn och lösenord, oavsett i vilket system, kan väl aldrig betraktas som god säkerhet, men jag tycker nog att man dessutom kan betrakta det som att SAPNet var vidöppet. Den som tog sig in gjorde inget intrång, och har i mina ögon inte ens gjort något brottsligt. Att SAPNet inte har bättre säkerhet kan knappast den som lyckas komma in skyllas för.

Nu kommer det mest att handla om att vinna billiga poänger inför valet. Göran Persson är “äcklad”. Lars Leijonborg är “ledsen”.

Jag är bara trött.

Några tips till alla som är oroliga för att någon ska ta sig in och läsa det du själv bara har tillgång till bakom lösenord:

  1. Berätta inte ditt lösenord för någon.
  2. Läs regel ett igen.
  3. Ha inte samma lösenord som användarnamn.
  4. Ha inte din frus, mans, sons, katts, exflickväns, kompis namn som lösenord.
  5. Ha inte ditt personnummer baklänges eller något annat som överhuvudtaget går att gissa.
  6. Blanda stora och små bokstäver, siffror och andra tecken.
  7. Om du har lätt för att glömma ditt lösenord, skapa ett lösenord som går att säga, men som ändå följer ovanstående regel. “#BlaPock98#” är lösenord som är svårt att knäcka, men som går att komma ihåg.
  8. Skriv aldrig ner dina lösenord på papper.
  9. Om du bryter mot den förra regeln, skriv aldrig ner användarnamnet på samma papper.
  10. Om du bryter mot båda föregående reglerna, skriv åtminstone inte ner adressen eller namnet på tjänsten uppgifterna går till på pappret.

/M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.