Depeche Mode i Globen

Dagen efter vet man aldrig riktigt vad man ska säga. För mig är Depeche Mode alltid magiskt att se live. Det är svårt att beskriva känslan, men människorna i bandet och deras musik går som en röd tråd genom hela mitt liv tillbaka till min barndom. De har alltid varit nummer ett och även om jag blivit långt mindre fanatisk med åldern och till och med kan erkänna att inte alla plattorna är femstjärniga är det något i själva föreställningen som tar mig till en annan plats.

Därför kan jag aldrig skriva en ärlig recension av en Depeche Mode- konsert. Det kommer alltid att komma rent oärliga påståenden och uttalanden från mig när det gäller just dessa britter. Så kan jag inte heller recensera gårdagens konsert eller sätta betyg på framförandet eller låtarna.

Och lik förbannat kommer här en recension.

Först det negativa.
Globen har det sämsta ljudet av alla konsertarenor jag besökt. När förbandet spelade igår satte jag öronpropparna på plats – inte för att ljudet var för högt, utan för att det var så risigt. Jag vet fortfarande inte hur förbandet lät, för det gick inte att urskilja något ur det bas-diskant-muller som kom ur högtalarna. Tack och lov hade Depeche Mode mycket bättre ljud, men för första gången någonsin stod jag och önskade att de kunde spela högre på en konsert. Jag kanske bör tillägga att jag befann mig på sittplats, längst ner, mitt emot scenen. Ljudet kanske var bättre närmare scenen.

Och så resten
De håller helt klart stilen. Jag är imponerad av att dessa medelålders män orkar hålla formen som de gör. Energin är lika påtaglig som den var 1988, om inte ännu mer. Martin Gore har växt ut till en arenarockare och för första gången ser jag honom ta plats på scenen. Mina minnen från tidigare konserter säger mig att han mest brukat stå still vid sin mikrofon vid sina få solonummer, men igår sprang, dansade och log han, och såg för första gången ut att ha riktigt roligt på scen. Dave Gahan går säkert på rutin, men han gör det han ska och ger publiken det de vill ha.

Men dra på trissor – de kan ju sjunga! Jag har självklart alltid älskat deras sånger och sånginsatser, men under gårdagens spelning stod det klart för var och en att både Martin och Dave har blivit långt mycket bättre sångare än de någonsin varit. Martins soloprestationer under Home och Macro(vision) höll faktiskt yppersta Broadway-klass och under avslutningsnumret Goodnight Lovers var Daves röst helt makalöst tonsäker, stark och innerlig. Jag måste lyfta på hatten – hur en människa kan prestera så fantastisk sång under 100:e kvällen på en världsturné, efter att ha varit på topp hela kvällen är för mig obegripligt och fruktansvärt imponerande.

För första gången efter en Depeche Mode-konsert känner jag att det fanns låtar som fick nytt djup efter att ha hört dem live. Tidigare har konserterna mest inneburit en chans att få se personerna bakom musiken och att få lyssna på högsta volym, men denna gång tog de låtar jag tidigare inte rankat högt och gjorde dem nya för mig genom innerliga framträdanden. Högsta betyg.

Bäst igår
John the Revelator
I Feel You
Home
Macro(vision)

Tveksammast
The Sinner In Me (drunknar i ljudsoppan i Globen)
Walking in My Shoes (småsegt)

Störst överraskning
Leave in Silence

Saknades
Shake the Disease, som tydligen spelades istället för Leave in Silence i Göteborg.

Vi ses på Stadion i Juli!

/M;

3 thoughts on “Depeche Mode i Globen”

  1. Leave in silence versionen var helt fantastisk. ?lskar att Martin fick sjunga så pass mycket =) Måste också gå i Juli nu och då ska jag allt ST?!

  2. Vi har redan köpt biljetter till Stadion, men det blir sittplats igen. Så går det när man är gubbe och dessutom har en kort fru. :)

    /M;

Leave a Reply

Your email address will not be published.